360
Zastitnik gradjana

 

 www.difmoe.eu

 betlen

Konkursi

MEĐUNARODNI KONKURS ZA NAJUSPELIJU PRIČU
Golubić

Gradska biblioteka Karlo Bijelicki u Somboru i Organizacioni odbor književne manifestacije u slavu velikog pisca Ravangrada Veljka Petrovića, uz podršku Grada Sombora, državnih institucija, donatora i sponzora, pripremaju XI Veljkove dane u decembru 2017. godine.

Žiri Golubića će dodeliti, učenicima osnovnih i srednjih škola, po tri nagrade u tri kategorije (I kategorija – 1-4. razreda, II kategorija – 5-8. razreda i III kategorija – srednja škola) i Gran pri – Golubić, za najuspeliju priču učenika osnovnih i srednjih škola.

Molimo Vas da do 13. novembra 2017. godine pošaljete svoje radove i naznačite ime i prezime, adresu, broj telefona, imejl adresu, naziv škole i razred. Za grupno slanje radova iz škola naznačiti naziv škole i razrede, ime autora rada, ime nastavnika/profesora, broj telefona i imejl adresu.

Propozicije Golubića:
- slobodna tema
- jedan autor, jedna priča

Nagrađene priče biće objavljene na internet prezentacijama Gradske biblioteke Karlo Bijelicki www.biblioso.org.rs i www.biblionica.rs.

Radove slati na imejl adresu konkursgolubic@gmail.com ili na adresu Gradska biblioteka Karlo Bijelicki, Trg cara Lazara 3, 25000 Sombor – sa naznakom Konkurs Golubić 2017.

Žiri će objaviti rezultate krajem novembra, a uručenje nagrade će biti na svečanom programu Veljkovih dana.

Na konkurs je pristiglo više od 300 radova iz zemlje i inostranstva. Inovativnost, stil, pravopis, te merila kreativnog i originalnog rukopisa odredili su redosled nagrada. Ovom prilikom želimo da se zahvalimo svim učenicima, učiteljima i nastavnicima, koji su svojim učešćem podržali naš konkurs Golubić. Žiri:
predsednica: mr Snežana Klepi, profesor srpskog jezika i književnosti,
članovi: Anđelija Pruginić, bibliotekarka i Radmila Lazarević, bibliotekarka.

Gran pri Golubić 2017
„Bez imena“, Dušan Cvijetić, 3. razred Gimnazija „Uroš Predić“, Pančevo

Prva kategorija:
1. „ Budi zvezda koja voli“, Andrej Miletić, 3. razred OŠ “Stanislav Sremčević“, Kragujevac
2. „Gospa Natina avantura“, Anđela Perić, 2. razred OŠ „Draža Marković Rođa“ , Smoljinac,
3. „Bajka o Suncu“, Teodora Vulin, 4. razred OŠ „Stevica Jovanović“, Pančevo,

Druga kategorija:
1. „San na jastuku koji su pojeli moljci“, Vuk Dimitrijević, 6. razred OŠ „Milunka Savić“ Vitanovac, Kraljevo,
2. „Sokoćala“, Uroš Tirnanić, 7. razred OŠ „Ratko Mitrović“, Novi Beograd
3. „Kad lišće opada“, Bogdana Jovanović, 6. razred OŠ „Branko Radičević“, Sedlare,

Treća kategorija:
1. „Savršen život“ Ana Gvozdenović, 3. Razred Matematička gimnazija, Beograd,
2. „Čovek sam tu i smem da budem to“ Tijana Mitrović, 4. razred, Gimnazija Ivanjica
3. „Sve što u životu tkaš, veži konac za nebo“, Dunja Dimitrijević, 4. razred , Gimnazija Ivanjica

................................................................................................................................

KONKURS ZA DRUGU KNJIGU AUTORA MLAĐIH OD 35 GODINA

Somborski književni festival i Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“ u Somboru po treći put su raspisali konkurs za drugu knjigu autora mlađih od 35 godina. Konkurs je namenjen autorima sa jednim izdanjem iza sebe, a cilj je da pomogne piscima mlađe generacije da prevaziđu tzv. problem druge knjige. Pravo da konkurišu imaju autori mlađi od 35 godina sa jednom objavljenom knjigom. Jedan autor može poslati više od jednog rukopisa. Konkurs je otvoren do 1. marta 2018. godine. Žiri u sastavu Branislav Živanović, Dragan Babić i Tamara Babić objaviće rezultate do 31. marta 2017. godine. Nagrada, koja se sastoji iz povelje i štampanja nagrađenog rukopisa, biće uručena tokom Somborskog književnog festivala u maju 2018. godine. Autor izabranog rukopisa biće lično obavešten. Ime pobednika konkursa biće objavljeno na sajtu Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“ i u relevantnim štampanim i elektronskim medijima.

Uputstvo za slanje rukopisa:
- U razmatranje za nagradu ulaze rukopisi bez obzira na žanrovsku određenost (proza, poezija, drama, esej, kritika, književnost za decu, poližanrovska dela).
- Rukopise treba poslati elektronski na adresu somborkf@gmail.com do 1. marta 2018. godine.
- Potrebno je poslati dva dokumenta: rukopis potpisan šifrom i razrešenje šifre.
- U razrešenje šifre je potrebno uklјučiti sledeće podatke: ime i prezime autora, kraću biografiju, kontakt autora, kratak opis, kritiku ili recenziju prve knjige.
- Rukopis koji se šalјe na konkurs mora biti potpisan šifrom i predstavlјati originalno autorsko delo na srpskom jeziku, dok delovi rukopisa mogu biti ranije objavlјeni.

Žiri neće uzeti u razmatranje rukopise koji ne budu ispunili uslove konkursa.

Radno vreme:
Radnim danom: 7:30 - 19:00 ,
subotom od 7:30 - 13:00