360
Zastitnik gradjana

 

 www.difmoe.eu

 betlen

Iuventus Cantat


Мешовити омладински хор "IUVENTUS CANTAT" основан је 1985. године и делује под кровом Сомборског певачког друштва основаног 1870. године. Тамо се  налази и дечији хор "Војислав Воја Илић", и омладински мушки и женски хор.
Под управом свог оснивача уметничког директора и диригента Силвестера Хајнала, хор је за кратко време стекао изванредну репутацију у земљи и иностранству.

На репертоару хора се налазе дела југословенских и светских композитора од ране ренесансе до дела савремене хорске литературе. Осим а цапелла композиција, хор је у сарадњи са истакнутим оркестрима ("Душан Сковран", "Свети Ђорђе", "Leicesterschire Simfony Orchestra" – ГБ и других) и диригентима (Војислав Воја Илић, Даринка Матић-Маровић, Fritz ter Wey – D, L. Nagy Katalin – H, Volker Hempfling – D и других) извео и одређен број великих вокално-инструменталних дела као што су: Вивлади "Magnificat" и "Gloria", Bach "Лутеранске мисе Г-дур и Г-мол, "Magnificat", Mozart "Requiem", Beethoven "Хорска фантазија", Mendelssohn Симфонијска кантата "Lobgesang"...
Наступао је на свим значајнијим фестивалима у земљи (Зрењанин, Нови Пазар, Неготин, Будва, Ниш, Крагујевац, Нови Сад и Београд...). Носилац је великог броја првих и специјалних награда, признања и диплома са фестивала код нас и у иностранству. Витрине Сомборског певачког друштва са поносом чувају велики број друштвених признања, међу којима се истичу три Ордена Светог Саве, Орден Братства-јединства са сребрним венцем, Повеља Мокрањчевих дана, Повеља Културно-просветне заједнице Србије, Октобарска награда града Сомбора...
У последње време велике успехе хор је постига у марту 1997. године на ВИ Интернационалном фестивалу хорова у Будимпешти, где је освојио златну диплому у категорији омладинских хорова и у Karditzi у Грчкој септембра исте године освојивши другу награду (с тим да прва и није додељена).
У новембру 1998. године хор је освојио прву награду и златну медаљу на ВИ Интернационалном фестивалу духовне музике "Giovanni Perluigi da Palestrina" у Риму.
На првој олимпијади хорова у Линзу 2000.год., мешовити омладински хор "IUVENTUS CANTAT" је освојио I сребро и ушао у историју светског хорског певања као најбољи хор из Југославије.
У априлу 2001. године, на VIII интернационалном фестивалу хорова у Будимпешти хор је освојио три златне плакете у категоријама:мушких, женских и мешовитих омладинских хорова (двоструки прваци категорије).
У јулу 2001. године на 55. Интернационалном фестивалу музике МОХ осваја прву награду у категорији мешовитих хорова.
Хор је поводом 125. годишњице Сомборског певачког друштва издао прву аудио касету, а у априлу 1998. године на својој трећој концертној турнеји по градовима Швајцарске, први ЦД.
Сви наступи на међународним фестивалима снимљени су на ЦД.
Хор је одржао концерте у Шпанији, Великој Британији, бившем СССР-у, Мађарској, Швајцарској, Немачкој, Грчкој, Италији и Аустрији.
МОХ "IUVENTUS CANTAT" је члан Европске федерације омладинских хорова (ЕФYЦ) са седиштем у Немачкој, а од јула 1998. године и Међународне фондације ИНТЕРКУЛТУР.
 
 

  

In Memoriam


Силвестер Хајнал
(Аугуст 1956 – Април 2002)

Силвестер Хајнал (1956) је Музичку академију завршио у Сарајеву, а магистарске студије на катедри за дириговање на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф.Даринке Матић-Маровић. Био је ванредни професор Учитељског  факултета у Сомбору.
Међу великим бројем награда и признања за свој дугогодишњи уметнички и педагошки рад издвајају се:
Златна значка (Културно-просветна заједница Србије, 1992), Искра културе (Културно-просветна заједница Војводине, 1995), Званична диригентска награда у конкуренцији седамдесетак диригената (ВИ Интернационални фестивал хорова, Будимпешта, 1997), Специјална диригентска награда за изузетан звук дечјег хора (15. Интернационални фестивал хорова, Кардитза-Грчка, 1997), медаља "Диригент света" на 55. Интернационалном фестивалу музике у Ланголену-Велс 2001. године и диригентска награда "Војислав Илић" на Фестивалу "Хорови међу фрескама", Београд 2001.

Радно време:
Радним даном: 7:30 - 19:00,
суботом 7:30 - 13:00