360
Zastitnik gradjana

 

  

 www.difmoe.eu

 betlen

НАРОДНА КЊИЖНИЦА И ЧИТАОНИЦА „ЧИКА ЈОВА“ У БАЧКОМ БРЕГУ


По сећању старих мештана у Бачком Брегу, прва књижница и читаоница била је у саставу подружнице Бачког пољопривредног удружења где је радила пољопривредна читаоница до краја И светског рата. У време између два светска рата књижни фонд у Бачком Брегу имао је 500 књига. У читаоници су повремено била одржавана пољопривредна предавања стручњака из Сомбора. Она је била место састајања омладине и напредних земљорадника тог времена. Јул 1945. године сматра се за прави почетак рада Народне књижнице и читаонице у Бачком Брегу. Просторија је била смештена у Дому културе, омладинци су и даље њени најбројнији корисници. Проблем рада читаонице представљају неадекватне просторије, недостатак књига и одговарајуцег намештаја, што доводи у питање опстанак библиотеке. Због сличних проблема и у другим местима Скупштина општине Сомбор 17. јула 1963. године изгласала је решење о спајању библиотеке са Градском библиотеком „Карло Бијелицки“ у Сомбору.

У саставу Градске библиотеке у Сомбору Народна књижница и читаоница у Бачком Брегу 1. новембра 1963.године отпочела је са радом.

На место књижничара долази Анка Кнежевић, која на том радном месту остаје до пензије. Књижни фонд тад броји 646 књига.

Од 1. јануара 1967. године народна књижница се зове Народна књижница и читаоница „Чика Јова“ , направљен је нови печат који се и данас користи.

Од 1981. године НКЦ „Чика Јова“ се налази у властитој згради која је комасацијом додељена Градској библиотеци у Сомбору.

Године 2002. зграда је у потпуности реновирана. Књижни фонд данас броји 6.904 књиге и 592 сликовнице и у читаоници могу се прочитати „Политика“, „Сомборске новине“ и „Илустрована политика“. Њени најбројнији чланови су деца школског узраста.

Бачки Брег
Адреса: Југословенска 41

Радно време:
понедељак: 7:30-14:30
среда: 12:00-19:00

Breg I     Breg II

повратак на мрежу

Радно време:
Радним даном: 7:30 - 19:00,
суботом 7:30 - 13:00