360
Zastitnik gradjana

 

  

 www.difmoe.eu

 betlen

НАРОДНА КЊИЖНИЦА И ЧИТАОНИЦА У ЧОНОПЉИ


Прва библиотека у Чонопљи основана је 1906. године, и била је опремљена са 627 књига штампаних на мађарском језику. Од тога броја 527 књига подељених у четири групе припадало је омладинској библиотеци. На жалост, током Првог светског рата многе књиге су разнесене и изгубљене.

Другу библиотеку са читаоницом је крајем децембра 1920. године основао Илија Џинић, који је 1919. године дошао у Чонопљу као учитељ. Библиотека је била основана под именом „Буњевачка читаоница - касина" и у почетку је имала око 350 књига. И поред скромног фонда, читаоница је била смештена у просторијама Задружног дома и од тада се број књига постепено почео увећавати. Од 1963. године библиотека постоји као огранак Народне библиотеке „Карло Бијелицки“ у Сомбору.

У пролеће 1984. године библиотека се сели у новосаграђени наменски објекат чија површина износи 150 квадратних метара.

Богат књижни фонд, књиге на српском и мађарском језику, друштвени центар опремљен најмодернијом компјутерском опремом, пројектором са платном за пројекцију, музичком линијом, пријатан амбијент карактеришу њен данашњи изглед.

На задовољство мештана Чонопље, ту сада могу да споје корисно и лепо, позајме књиге на читање, прочитају дневну штампу, присуствују предавањима, презентацијама, књижевним вечерима, изложбама слика, стручним предавањима из разних области и „путују“ интернетом.

Зграда библиотеке и друштвеног центра налази се у центру села окружена парком.

Чонопља
Адреса: Николе Тесле бб

Радно време: понедељак: 7:30-14:30;
среда: 12:00-19:00

www.conopljanews.net

 

con III   con I      

con IV con II

 

 

повратак на мрежу

Радно време:
Радним даном: 7:30 - 19:00,
суботом 7:30 - 13:00