360
Zastitnik gradjana

 

  

 www.difmoe.eu

 betlen

НАРОДНА КЊИЖНИЦА И ЧИТАОНИЦА РИЂИЦА


Првих година 20-ог века у Риђици су постојале касина и Грађанска читаоница, где су се окупљали ученији људи. Ближих података о њеном раду нема. Претпоставља се да је била у Немачком дому и да су је посећивали углавном Немци.
Измеду два рата у Риђици нема ни библиотеке, ни читаонице.
Године 1947. основана је Народна књижница и читаоница у Риђици. До 1958. године о њеном раду се бринуло Културно-просветно друштво. Након тога прелази на буџет Општине Станишић у чијем саставу је тада била Риђица. Књижничари су у прво време били волонтери, махом просветни радници, да би касније библиотечког манипуланта плаћали хонорарно.
Од 1963. године књижница ради у саставу Градске библиотеке „Карло Бијелицки“ Сомбор. Народна књижница и читаоница се више пута селила, а данас се налази у адаптираном Дому културе. Од припајања Градској библиотеци књижница ради пуно радно време. Осамдесетих година књижничар је део радног времена проводио у школској библиотеци, да би се након адаптације Дома културе школска библиотека припојила Народној књижници.
Књижница данас има фонд од око 10.600 књига, од којих је око 3.000 књига из школске библиотеке. Фонд школске библиотеке се не обнавља. Народна књижница сваке године добија нове примерке књига за децу и одрасле, а у последње време куповином књига скромно помаже и Месна заједница Риђица. Од штампе редовно стижу „Политика“, „Политикин забавник“, „Сомборске новине“ и понекад „Вечерње новости“.
Ради осавремењивања књижнице Месна заједница Риђица поклонила је два коришћена компјутера.

Риђица
Адреса: Св. Саве 52

Радно време:
уторак: 7:30-14:30
петак: 12:00-19:00

Ridjica I       Ridjica

повратак на мрежу

Радно време:
Радним даном: 7:30 - 19:00,
суботом 7:30 - 13:00