360
Zastitnik gradjana

 

 www.difmoe.eu

 betlen


Трагови

22.04.1749.

Бројни Сомборци, пешице и на коњима, предвођени свештенством обе цркве и милитарским првацима постројених на челу коњичких и пешадијских формација, на прилазу граду свечано дочекују владиног и коморског изасланика грофа Јохана Стефана Колера, одређеног за увођење Сомбора у ранг слободних и краљевских градова. Након пригодних добродошлица и испаљена три почасна плотуна, сви заједно крећу пут фрањевачког самостана који је одређен за смештај изасланика и као место где ће се одвијати предвиђене активности. На прилазима конвикту, као и у његовој унутрашњости, све време су биле постављене јаке страже.

23.04.1887.

Отпочело је копање првог АРТЕСКОГ БУНАРА у Сомбору, који ће касније и песмама бити опеван, а када буде пуштен у рад крајем 1889. постаће и место друштвених збивања, размењивања градских новости и сусретања. Без довољно искуства, инг. Бела Жигмонд, који је водио радове, копаће чак до непотребних 300 метара, а довољно је било и упола мање. Последњи, 35. по реду артески бунар избушио је Бошко Пујин, али највећи мајстор овога посла је био Јожеф Цајзл, који их је понајвише избушио.

24.04.1749.

Изјутра, угледник сомборски Никола Парчетић, окружен свечаном стражом са исуканим мачевима и заслужним Сомборцима, праћени трубама и добошима и поворком радознала света, носећи Повељу у сребрном ковчегу ишао је ка Плебанији, где га је очекивао гроф Јохан Стефан Колер. Након свечане мисе и извршене примопредаје Повеље, у трпезарији конвикта настало је славље до зоре, а на тргу је за светину испечен во и бесплатно подељено вино.

25.04.1749.

Изабрана је градска власт; ОПШТЕСТВО, од 60 чланова, СПОЉАШЊИ СЕНАТ, са 24 члана и УНУТРАШЊИ СЕНАТ, од 12 чланова, сви бирани по паритетној основи једнаке заступљености католика и православаца у њима, по одредбама Алтернативе од 1.07.1748. године. Унутрашњи сенат, извршну градску власт, предводио је велики биров илити судија Мартин Парчетић, католик, кога ће након две године заменити Јован Дамјановић, православац. Изабранима су одређене и плате: судији 200 форинти, бележнику, који је уз стручност морао и да зна језике средине, 300 форинти, градском капетану 150, адвокату 100, сенаторима, зависно од значаја области коју су покривали, од 75 до 100, а примера ради, учитељи су месечно били плаћени 60 форинти.

26.04.1925.

У Сомбору је основана СОМБОРСКА ПОЉОПРИВРЕДНА БЕРЗА, у којој су одређиване цене житарица за целу Краљевину СХС и објављиване у званичном билтену. Чланом Берзе се постајало подношењем молбе уз препоруку три пуноправна члана. Ономе ко би препоруку дао, а није у довољној мери податке проверио, одузимано је право да и даље даје препоруке. Управу Берзе је чинило 15 чланова бираних на три године, уз годишњу промену трећине чланова. Управа и Берзански суд, који је бројао 35 чланова, чинили су Изборни збор Берзанског суда. Берза је престала са радом почетком Другог светског рата.

28.04.1749.

Завршено је увођење Сомбора у ранг слободних и краљевских градова, када му је од Краљевске камералне комисије издат Статут, после Повеље, најзначајнији акт који ће за дуги низ година одређивати понашање и вршење градске власти, као и целокупног живота у граду. Пре но што је прихваћен, Статут је прочитан и растумачен на илирском и латинском језику представницима сва три најважнија органа варошке управе.

28.04.1874.

Црквени одбор извештава Скупштину Српске православне црквене општине сомборске, да је молер Павле Симић са својим радом на изради иконостаса и договорених других икона у Светогеоргијевској цркви сомборској готов, да је Комисија Конзисторије бачке епархије радове прегледала и “посао за добар нашла” те је речено да се сликару изда сведочанство о обављеном послу, док је поновљена молба за ренумерацију за прекорачени рок, одбијена.

28.04.1880.

Овлашћени архитекта Ференц Децер из Будимпеште, започео је доградњу жупанијске зграде; радови ће потрајати нешто дуже од две године, а здање је 16.09.1882. добило данашњи изглед, рачунајући и измењену фасаду.

 

Радно време:
Радним даном: od 7:30 до 19:00,
суботом од 7:30 до 13:00