360
Zastitnik gradjana

 

 www.difmoe.eu

 betlen


Tragovi

22.05.1759.

Oko ranije postojeće crkvice, osvećeni su temelji i kamen temeljac za gradnju SVETOGEORIJEVSKOG HRAMA u Somboru, o čemu kazuje u temelje položena povelja: 1759. godine meseca maja 22. u Somboru. Po sveopštem sporazumu grčkoga zakona opštine Kraljevskog grada Sombora da podigne oko stare novu sabornu crkvu svetog slavnog Velikomečenika Georgija, te da se radi toga spremi potreban materijal i građevinari za zidanje osiguraju… Crkva je građena u barokno-rokajnom stilu, dužine 44m, širine 12m, a visine 16m. Za prvo vreme će poslužiti toranj koji je, uz malu crkvicu, podignut 1744, a 1790. dobiće novi, visine 30m, od čega bakrom beše pokriveno osam metara.

22.05.1759.

Osamdesetogodišnji Dimitrije Stajin piše "uzvišenoj Kraljevskoj mađarskoj komori" tužbu protivu Pravoslavne srpske crkvene opštine zbog uzurpiranja zemljišta jer se crkvena porta graniči sa njegovim placem. Iako je Crkvena opština, u saglasnosti sa Magistratom, voljna da isplati 400 forinti za prekoračenje međe on "o tome neće ni da čuje". Međutim, činjenica da je hram izgrađen kazuje da je, verovatno, nađeno zadovoljavajuće rešenje za obe strane.

23.05.1764.

Pismenom predstavkom 35 Somboraca traži dozvolu da se isele iz grada jer ne mogu više podnositi teret otplate gradskih dugova, preuzetih za dobijanje statusa slobodnog i kraljevskog grada 1749. Grad je u vreme tražnje dugovao još 103.000 forinti. Inače, ovaj zahtev nije bio usamljen: još 1753. somborski kapetan i doživotni senator grada Avram Rašković porodično se iselio u Rusiju, kao i građanin Sima Tajčević.

25.05.1882.

Svečano je u "pet sahata po podne" položen kamen temeljac za gradnju DOMA SRPSKE ČITAONICE, a uz njega i "pismeno o zidanju" u kome stoji: Somborska srpska čitaonica zaključila je u svojoj sednici od 9. maja 1882. god. br. 35 da nazida za svoje potrebe ovu kuću... Te godine vladao je Franja Josif I ; Te godine zidano je pozorište ; Bio je rat u Bosni i Hercegovini ; Srbija je postala Kraljevina ; Bilo je pomračenje sunca i pojavila se repata zvezda ; U Dunavu je bila s proleća voda tako mala, da su ljudi kod Pakše suvom nogom Dunav prelazili ; Te godine progonili su u Rusiji Čivute ; Temelj je položen 25. maja 1882. god. ; Temelj je osvetio Miloš Janković, zamenik prote.

27.05.1902.

Održana je sednica političke opštine Stapar na kojoj je razmatrana odluka Kraljevske uprave Ugarske o promeni imena naseobine Stari Stapar budući da i bez dodatka “Stari” u celoj državi nema mesta pod tim imenom. Imajući sve to u vidu, na sednici je odlučeno da “Politička opština Stari Stapar usvaja predlog državnog odbora da se naše mesto u buduće prosto Stapar nazove i tako uknjiženo označi”.

28.05.1954.

Iz somborske štamparije “Prosveta”, izišao je prvi broj nedeljnog informativnog lista SOMBORSKE NOVINE, pod okriljem Socijalističkog saveza. Njihov pokretač, direktor, glavni i odgovorni urednik i za dugo autor najvećeg broja tekstova bio je Milenko Beljanski, dotadanji dopisnik “Politike” iz Sombora. Uz njega u redakciji su bili Đorđe Milanović, novinar “Dnevnika” i Boško Konjović, kao honorarni urednik sportske rubrike i Nevena Vragović, sekretarica. Prvi broj je izišao u tiražu od l.500, da bi vrlo brzo dosegao brojku od 5.000 primeraka.

 

Radno vreme:
Radnim danom: od 7:30 do 19:00 ,
subotom od 7:30 do 13:00