360
Zastitnik gradjana

 

 www.difmoe.eu

 betlen

Вељкови дани


Вељкови дани 2008.

Veljkovi dani 2008Књижевном манифестацијом Вељкови дани 2008., која је посвећена знаменитом српском писцу Вељку Петровићу (1884-1967), Градска библиотека у Сомбору се показала као достојанствен домаћин. У два дана, 11. и 12. октобра, на округлим  столовима Песничко дело Вељка Петровића и Књижевни портрет Мирослава Јосића Вишњића поднесено је више саопштења, која ће бити објављена засебно у зборнику до наредног сусрета 2009. О Вељковој поезији говорили су проф. др Славко Гордић, проф. др Сава Бабић, проф. др Јован Пејчић, проф. др Миливој Ненин и проф. др Тихомир Петровић. Јосићево приповедачко умеће представили су др Марко Недић, мр Слађана Илић, мр Соња Капетанов и Радивој Стоканов. 

Veljkovi dani 2008Додељена је други пут  награда Вељкова голубица  за целокупно приповедачко дело на српском језику од изузетне уметничке вредности, како је у Правилнику о награди дефинисан основни критеријум. Жири смотре проф. др Славко Гордић, др Марко Недић и Радивој Стоканов једногласно је одлучио да овогодишњи добитник награде буде угледан српски приповедач и романсијер Драгослав Михаиловић. Награђеном писцу сем статуете голубице и повеље припала је  и новчана награда од 2000 евра у динарској противвредности.

Veljkovi dani 2008Првог дана књижевне смотре представљен је зборник саопштења Вељкови дани 2007., са сесијама  о Приповедачком делу Вељка Петровића и о Савременој српској приповетци. Другог дана промовисана је Антологија, књига приповедака прошлогодишњег, првог добитника награде Вељкова голубица Мирослава Јосића Вишњића. Издавање књига финансијски је у целости подржало Министарство културе Републике Србије.
Покровитељ  других Вељкових дана била је Скупштина општине Сомбор.


Радно време:
Радним даном: 7:30 - 19:00,
суботом 7:30 - 13:00