360
Zastitnik gradjana

 

 www.difmoe.eu

 betlen

Виртуелна библиотека

 

Рачунарско повезивање библиотека у Србији (VBS) - Узајамна библиографско-каталошка база података COBIB.SR

Систем COBISS заснован је на онлине комуникацији између локалних рачунарских система и централног рачунарског система у Народној библиотеци Србије, која обавља функцију библиотечко-информационог сервиса.
Сомборска библиотека је пуноправна чланица (VBS) и корисник система Цобисс, заједно са 162 библиотеке у систему узајамне библиографско-каталошке базе података. Аутоматизација библиотечког пословања започета је 2005. године, а данас је у електронском каталогу библиотеке више од 81 000 записа. Обрађено је 457 наслова серијских публикација.
Програмски сегмент COBISS/Позајмица аутоматизован је новембра 2008. године, за рад на Дечјем и Одељењу одраслих. Корисницима Библиотеке омогућен је преглед позајмљене и резервисане грађе преко COBISS/OPAC-а.
У оквиру сервиса Моја библиотека можемо да погледамо историју позајмљене грађе за задњих 5 година у библиотеци у коју смо пријављени важећом чланском картом.
Свим корисницима је омогућено да обављају COBISS/OPAC претраживање по узајамној, као и по локалним базама података (каталози) библиотека чланица система.
Претрагом узајамне библиографско-каталошке базе података, поред тражених библиографских записа, кориснику су доступне све базе библиотека у којима се тражена публикација налази, као и доступност података о расположивој грађи.
Након избора базе података, начин претраживања омогућен је по пет основних поља за претраживање (по аутору, наслову, години издавања, кључним речима и издавачу).
Додатна објашњења о начину птретраживања појединих база података (префикси и суфикси за претраживање, примери претраживања), наведени су у описима база података и видљиви кликом на икону помоћ .

Teл.: 025/433 100
e-mail: verslad@eunet.rs

Радно време:
Радним даном: 7:30 - 19:00,
суботом 7:30 - 13:00